Shark River, Trinidad

Archeo-ecologisch onderzoek:

Ons onderzoek bestaat uit het maken van landschapsreconstructies (bijvoorbeeld door middel van ostracoden onderzoek, malacologisch onderzoek en andere (e-)vertebraten, zowel recent als archeologisch) en bijvoorbeeld onderzoek naar de verspreiding en voorkomen van soorten. Veel archeozoölogische vondstcomplexen roepen vragen op over de herkomst of het eventuele recente voorkomen van de verschillende aangetroffen archeologische soorten. Soms blijken soorten uitgestorven te zijn en kunnen ze iets vertellen over het landschap nu en in het verleden. Ze vertellen het verhaal over ons klimaat en de verandering daarvan of de impact van de mens op zijn omgeving. Recent ecologisch onderzoek is dus een aanvulling op de archeologische vraagstelling.

Ook losstaand recent ecologisch onderzoek wordt door ons uitgevoerd (zowel in Nederland als in de Cariben). Voornamelijk het onderzoek naar mollusken (zowel marien als zoet/brakwater- en landmollusken) en crustacea (zoals land- en zoetwater krabben, ostracoden, isopoden en amphipoden) maar ook zoogdieren en speciaal de primaten en Rodentia. Onderzoek naar invasieve soorten en de impact hiervan op de omgeving wordt ook door ons aangeboden en is een specialiteit (zie bijvoorbeeld onderstaande publicatie).

Mohammed, Ryan S., Kerresha Khan & Dennis C. Nieweg 2018. First report of the freshwater mussel Mytilopsis leucophaeata (Family Dreissenidae) in Trinidad W.I. and a new locality record of the native Anodontites crispata (Family Unionidae). Living World, Journal of the Trinidad and Tobago Field Naturalists’ Club. p.102-104, 2018.

Een introductie in het ostracodenonderzoek zoals wij dat (deels) kunnen uitvoeren is in onderstaande PDF te bekijken.

Ostracoden in de geologie en archeologie

Ook in ons ecologisch onderzoek werken wij soms samen met derden.

Nemen van Ostracoda monsters, AHRH, Den Haag.

Cardisoma guanhumi, Manzanilla, Trinidad

Deze pagina is in bewerking.